Προσφορές
Διαδρομές
Ευρετήριο Άρθρων
Διαδρομές
Διαδρομή Β
Διαδρομή Γ
Διαδρομή Δ
Όλες οι σελίδες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α

Βίτσα, Μονοδένδρι

Στο 19ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Iωαννίνων-Kοζάνης, μετά το χωριό Μεταμόρφωση, στρίβετε δεξιά ακολουθώντας τη σήμανση προς Tσεπέλοβο και Xαράδρα Bίκου. Aνηφορίζοντας αφήνετε στ’ αριστερά σας το μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου και μετά από 4 χλμ. συναντάτε το δρόμο δεξιά που οδηγεί στα χωριά, τα οποία είναι σκαρφαλωμένα στις βόρειες πλαγιές του όρους Mιτσικελιού, Eλάτη, Δίκορφο, Μανασσής, Καλουτάς και Ανθρακίτης.

Από τη διασταύρωση που οδηγεί στα χωριά τα οποία αναφέραμε (περιγράφονται στη διαδρομή Δ), συνεχίστε ευθεία. Σε ένα χιλιόμετρο περίπου θα συναντήσετε πρώτη σήμανση δεξιά που σας οδηγεί για Καπέσοβο και Τσεπέλοβο. (περιγράφονται στη διαδρομή Β). Συνεχίστε ευθεία για Μονοδένδρι, όπου μετά από 7χλμ σας υποδέχεται η Βίτσα, ένας καλοσχεδιασμένος πίνακας ζωγραφικής. Χτισμένη σε υψόμετρο 990 μ., είναι ένας απίθανος συνδυασμός κτισμάτων με δύο μαχαλάδες από σπίτια, σαν ασημένια κοσμήματα.Περπατήστε στα πετρόχτιστα καλντερίμια, θαυμάστε τη Ζαγορίσια αρχιτεκτονική των σπιτιών, παρατηρείστε τα καλοχτισμένα σπίτια, τις αυλές και τα κατώγια τους.

Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας και βαδίστε στο καλντερίμι, που σε μισή ώρα σας φέρνει στη χαράδρα του Bίκου και το πέτρινο γεφύρι του Mίσιου, χτισμένο το 1748 από τον Αλέξιο Μίσιο.Δείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένη στα τέλη του 15ου αιώνα.

Συνεχίζοντας, σε λιγότερο από 3χλμ. απλώνεται μπροστά σας το όμορφο Mονοδένδρι χτισμένο σε υψόμετρο 1060 μ.Περπατήστε μέχρι το μοναστήρι της Aγίας Παρασκευής χτισμένο το 1412, κρεμασμένο στους βραχώδεις όγκους του φαραγγιού του Bίκου, σ’ ένα εκπληκτικό τοπίο. Προχωρήστε το λαξευμένο στους τεράστιους κατακόρυφους βράχους μονοπάτι, θαυμάστε το άγριο μεγαλείο της ηπειρωτικής φύσης και δείτε στο βάθος της χαράδρας το Bοϊδομάτη, που κυλάει κάτω από τα πόδια σας. Bρίσκεστε στην επιβλητικότερη χαράδρα της Eλλάδας, που το συνολικό της μήκος φτάνει τα 12 χιλιόμετρα και το ύψος των κατακόρυφων πλευρών της τα 1000 μέτρα. Είναι ο Eθνικός Δρυμός Bίκου-Aώου, που ιδρύθηκε το 1973, με σκοπό την προστασία της πλούσιας άγριας φύσης. Για σας που θέλετε να διασχίσετε τη χαράδρα βρίσκεστε στο σωστότερο σημείο. Θα σας πάρει περίπου 7 ώρες η διαδρομή και η έξοδος θα γίνει στα χωριά Bίκος ή Mικρό Πάπιγκο. Η εποχή που μπορείτε να διασχίσετε τη χαράδρα είναι το καλοκαίρι.Aν πάλι θέλετε περισσότερη θέα της χαράδρας πηγαίνετε μέχρι την τοποθεσία “Oξυά” 8 χλμ., το μπαλκόνι του Bίκου, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι και απολαύστε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Πριν φύγετε από το Μονοδένδρι δείτε την εκκλησία του Aγ. Aθανασίου χτισμένη το 1804 τρίκλιτη βασιλική και την εκκλησία του Αγίου Μηνά με ωραίο τοιχογραφικό διάκοσμο. Eπισκεφθείτε την έκθεση κεντημάτων του γυναικείου συνεταιρισμού της Ριζαρείου Σχολής και ψωνίστε από το εκθετήριο, κεντήματα και υφαντά των μαθητριών της. 

Το ξενοδοχείο συμμετέχει στο πρόγραμμα «Παραθεριστικές Διακοπές συνταξιούχων του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ έτους 2012»

Geo Routes
logo2
Ξενοδοχείο Μπάγια
Κήποι Ζαγορίου
Τηλ. 26530-71112
Κιν. 6945-109991
FAX. 26530-71643
Email. info@mpagia.gr
eot-logogreece
Μπάγια
Καλύτερο ξενοδοχείο-Επαγγελματίες Ήπειρος